Počas jarných prázdnin ukončili rekonštrukciu 4. podlažia ZŠ Šrobárova

22.02.2010 Prešov

Prešov 22. februára (TASR) – Približne tretina z celkového počtu 770 žiakov, ktorí navštevujú základnú školu na Šrobárovej ulici v Prešove, dnes zasadla do zrekonštruovaných a vynovených tried.
V rámci komplexnej rekonštrukcie sa počas jarných prázdnin podarilo dodávateľovi prác ukončiť stavebné úpravy 12 tried, chemickej učebne a rovnako aj kabinetov na štvrtom podlaží budovy.
S obnovou a modernizáciou priestorov školy začali koncom októbra minulého roka. Investičné náklady na realizáciu tohto rozsiahleho projektu by mali dosiahnuť 1,98 milióna eur, pričom mesto ako zriaďovateľ na tento zámer získalo z Regionálneho operačného programu (ROP) Infraštruktúra vzdelávania a zo štátneho rozpočtu nenávratný finančný príspevok vo výške 1,76 milióna eur.
\"Rekonštrukcia prebieha v plnej prevádzke našej školy. Museli sme to organizačne zabezpečiť, vysťahovali sme celé štvrté podlažie. Vymenili sa okná, parapetné dosky, vymaľovali sa triedy, vymenili sa dvere, kompletne podlahy aj s podkladom, \" konkretizovala riaditeľka školy Valéria Stankovenová. Dodala, že okrem toho na chodbách osadili novú dlažbu a v triedach pribudli aj nové lavice, stoličky a nábytok.
V rámci stavebných prác sa uskutočnila aj prestavba chemickej učebne, pričom viac ako 10.000 eur škola zafinancovala z vlastných zdrojov. V súčasnosti podľa Stankovenovej pokračujú práce vo viacerých traktoch objektu, predovšetkým v triedach na treťom podlaží.
Kompletná rekonštrukcia priestorov školy by sa podľa harmonogramu mala ukončiť v apríli 2012. Získané nenávratné finančné prostriedky využijú hlavne na zateplenie obvodových múrov budovy, výmenu okien, dverí, opravu strechy, čo by v konečnom dôsledku malo priniesť zníženie nákladov na tepelnú energiu približne o jednu tretinu. Okrem toho sa bude meniť podlahová krytina, opravovať elektroinštalácia a rekonštruovať telocvičňa.
Časť prostriedkov pôjde na vybudovanie fyzikálnej a jazykovej učebne. Projekt počíta aj s revitalizáciou športového areálu školy, kde postavia multifunkčné ihrisko, bežeckú dráhu s doskočiskom a kompletné oplotenie areálu.
Mesto Prešov získalo v minulom roku z ROP na rekonštrukciu a modernizáciu siedmich základných škôl okolo 11 miliónov eur, pričom päť percent z oprávnených nákladov uhradí zo svojho rozpočtu v rámci spoluúčasti.
 

Vyberte región